Ugrás a fő tartalomra

Kommunikációs programok mobileszközökre

 Szerencsére a kommunikációs alkalmazások köre egyre szélesebb.
Különböző árkategóriában és minőségben találni már ilyen-olyan alkalmazásokat.
A következő bejegyzésben megpróbálom kicsit összefoglalni, hogy nekem melyek a személyes kedvenceim, és miért.

Vannak ingyenes és ingyenesen kipróbálható alkalmazások, még az iOS világában is.
Ahogy beszélgettem a gyermekekkel és a szülőkkel, azt láttam, hogy a két legismertebb és Magyarországon legelterjedtebb alkalmazás a http://www.nikitalk.com/ és a http://pictoverb.com/ sok esetben jó megoldás, de sokak számára csupán kompromisszum, mert nem ismernek jobbat.

Azt gondolom, nincs hibátlan alkalmazás, hiszen minden felhasználó más, és éppen ezért mindenkinek más lesz a legjobb. Nem is célom tehát megmondani, hogy melyik alkalmazás a legjobb, vagy a legrosszabb, viszont sok felesleges próbálkozástól, keresgéléstől, zsákutcától menekülhetünk meg, ha jól megválasztjuk, kinek milyen alkalmazást érdemes kipróbálnia és milyen nem.

Niki Talk
Talán, mert a legrégebben elérhető, ezért a legismertebb is a Nikitalk, mely egy apuka programja saját gyermekének. Az autistáknál jól bevált tépőzáras falra szerelt táblát valósította meg egy program keretében. Ebből következően alkalmas mappák kezelésére, szavakból mondatok alkotására és rugalmasan bővíthető. Elérhető mind iOS mind Android platformra, de a táblák csak webes úton szerkeszthetőek. Beszél magyarul, de csak szintetizált hanggal. Az oldalakon elhelyezhető képek száma adott és nem módosítható. Ez a program a 10-20 ezer Ft költségkategóriába tartozó áron szerezhető be.

Mivel hazai fejlesztés, ezért sokan hallottak, olvastak róla. Egy fiatal programozó munkája, aki AAK-val szerzett tapasztalatok nélkül vágott bele, egy beszédét elvesztett ismerős történetétől inspirálva, és egy átlátható felületű alkalmazást készített. A Pictoverb program demo verziója mellett megvásárolható 10 ezer Ft alatti költségért. Könnyen szerkeszthető, iOS és Android platformra is elérhető. Sajnos az elkészült táblák nem mozgathatók egyik eszközről a másikra. Előny viszont, hogy akár úgy is be lehet állítani, hogy csak 2 kép látsszon az eszközön. Ebből következő hátrány, hogy sok kattintás kellhet egy-egy kép kiválasztásához. Alapvetően zárt a logikája, miszerint a nyitóképernyőn mappák kapnak helyet és a mappákon belül képek, amik 1-1 mondatot jelentenek. Így változatos, mondatszerkesztésre nem alkalmas.

Avaz
Egy nem túl ismert iOS eszközökre ingyenes alkalmazás az Avaz. Elég változatosan szerkeszthető, és rugalmas program, mely alkalmas mondatalkotásra, tartalmazhat mappákat és szavakat is egy szinten belül. Könnyen bővíthető és szerkeszthető. Elsősorban az autista gyermekek számára készült, de rugalmas formázhatósága miatt, mozgássérültek számára is használható lehet, miközben saját képekből és felvett hangokból építhetjük fel táblának.

Let Me Talk
A Let Me Talk nevű Android alkalmazásban is alkothatunk mondatokat képekből, szimbólumokból. Sajnos azonban azt nem választhatjuk meg szabadon, hogy  hány kép vagy mappa jelenjen meg egy oldalon, csak pár alapbeállítás közül választhatunk. Viszont ez elfogadható kompromisszum egy ingyenes alkalmazás esetében. Könnyen szerkeszthető, magyar hang rögzítésére is alkalmas.

Talk Tablet
Személyes kedvencem a Talk Tablet, mely a 10-20 ezer Ft költségkategóriába tartozó áron szerezhető be. Elérhető iOS és Android rendszerekre is. Hatalmas képadatbázist tartalmaz, és a megszerkesztett táblák felhő alkalmazásban menthetők, másik eszközre letölthetők. Elemenként szabható igényekre. Oldalanként állítható a látható képek száma és a térköz; a keret és a háttérszín. A hangok felmondhatóak, de egyes eszközökön magyar beszédszintetizátorral is működik. Minden egyes gombnál megmondhatjuk, hogy történjen-e kimondás, vagy csak mappába lépés, illetve hozzáadódjon-e a mondatterülethez. Egyetlen gyengesége, hogy a képernyő elforgatást nem a legideálisabban kezeli.

Megjegyzések

  1. A Let Me Talk-hoz csináltam magyar nyelvű alap szókincset, valamint magyar nyelvű cikket, ami segítség a használatához:
    https://alkony.enerla.net/hu/magyar/nexus-hun/autista-nexus/let-me-talk-magyaritas

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Legfontosabb tudnivalók a a tekintetkövető egérről (szemegérről)

Számítógép vezérlése tekintettel  A technológia ugrásszerű fejlődésével egyre több olyan eszköz, szoftver, applikáció kerül a piacra, aminek a segítségével lehetőség nyílik a súlyosan fogyatékos személyek számára is az egyre nagyobb mindennapi részvételre, a saját autonómia megélésére, ahelyett, hogy egy zárt és kiszolgáltatott világban tengessék a mindennapjaikat.  A súlyos mozgáskorlátozott személyek számára az egyik ilyen óriási lehetőség a szemvezérelt technológia megjelenése és annak folyamatos fejlesztése a piacon. Ebben a rövid cikkben szeretnénk áttekintést adni a legfontosabb tudnivalókról, amik segítenek eligazodni az egyre bővülő kínálatban. Mi a szemegér? Egy olyan technológia, amely során a számítógép vezérlése szemmel történik, egér és billentyűzet használata nélkül. A szemegér infravörös sugarai a szemmozgást visszatükrözik, amit egy beépített kamera érzékel, kidolgozott szűrőkön keresztül detektálja, hogy az illető a képernyő mely részét nézi éppen. Célcsoport Mozgásukb

Érintőképernyős játékok, érintőképernyő használatának tanulása

 Érintőképernyők Manapság természetes számunkra, hogy értintőképernyők vesznek körül minket, hiszen a telefonunk, a tabletünk is így működik, ahogy a legtöbb helyen az információs táblák, a jegykiadó autómaták is. Éppen ezért a gyermekek egészen pici kortól ösztönösen ismerik meg ezeket a megoldásokat és kezdik el használni az ikonokat, képeket már azelőtt, hogy írni-olvasni tudnának. Azok a gyermekek azonban, akiknek a nagymozgások és/vagy finommozgások kivitelezése nehézséget okoz ezt is sokszor hosszass gyakorlással és/vagy további extra segítséggel tudják csak megtanulni használni. Eközben a képernyők mérete a telefon apró kijelzőjétől a tantermi táblák méretéig változik, amit természetesnek veszünk, hogy ezt mindenki kezelni tudja. Láttam már gyerekeket és felnőtteket, akiknek a mozgásos nehézségek miatt az volt a természetes, hogy az asztalra fektetett telefonjukat az orrukkal kezelik miközben mi észre se vesszük, hogy mindkét kezünk kell a telefonunkhoz, hogy tartsuk és jó helye