Ugrás a fő tartalomra

Legfontosabb tudnivalók a a tekintetkövető egérről (szemegérről)

Számítógép vezérlése tekintettel 

A technológia ugrásszerű fejlődésével egyre több olyan eszköz, szoftver, applikáció kerül a piacra, aminek a segítségével lehetőség nyílik a súlyosan fogyatékos személyek számára is az egyre nagyobb mindennapi részvételre, a saját autonómia megélésére, ahelyett, hogy egy zárt és kiszolgáltatott világban tengessék a mindennapjaikat. 

A súlyos mozgáskorlátozott személyek számára az egyik ilyen óriási lehetőség a szemvezérelt technológia megjelenése és annak folyamatos fejlesztése a piacon. Ebben a rövid cikkben szeretnénk áttekintést adni a legfontosabb tudnivalókról, amik segítenek eligazodni az egyre bővülő kínálatban.

Mi a szemegér?

Egy olyan technológia, amely során a számítógép vezérlése szemmel történik, egér és billentyűzet használata nélkül. A szemegér infravörös sugarai a szemmozgást visszatükrözik, amit egy beépített kamera érzékel, kidolgozott szűrőkön keresztül detektálja, hogy az illető a képernyő mely részét nézi éppen.

Célcsoport

Mozgásukban súlyosan akadályozott személyek, akik semmilyen más módszerrel nem képesek az számítógép és egyéb okos eszköz kontrollálására. A súlyos mozgáskorlátozottság hátterében lehetnek veleszületett kórok pl. a Cerebral Paresis vagy szerzettek, mint pl.: traumás agysérülések, stroke következményeként kialakuló állapot vagy az progrediáló betegségek, mint az ALS (amiotrophiás lateral sclerosis), vagy a Parkinson- kór következményeként kialakult súlyos mozgáskorlátozottság.

Mit tud?

Mindazokat a funkciókat, amiket a számítógép vagy egyéb okos eszköz használatakor kézfunkcióval és egér-és billentyűzet segítségével teszünk, mint például: gépelés, szerkesztés, böngészés stb. azt egyszerűen egy hardver és egy szoftver segítségével a szemünkkel tehetjük. Különböző beállítási lehetőségekkel lehet az eszközt testre szabni, mint például a válaszadás módja (pislogás, fixálás), a reakcióidő sebessége, a precizitás mértéke, predikciós lehetőségek, az egér-illetve billentyűzetmód használata.

Hazánkban leginkább a Tobii által gyártott és forgalmazott készülékek ismertek. Ezek közül a beszerezhetőség és használat szempontjából az un. PCEye Mini ismert. Ez Windows alapú operációs rendszerrel működő gépeken, okos eszközökön használható. A beszerzésnél az eszköz mellé egy un. aktiváló kód tartozik, ami a szoftverek telepítésekor kerül felhasználásra. Vannak olyan készülékek is, ahol egybe van építve az okos eszköz és a szemkövető készülék. Ezek a Tobii által forgalmazott un. I-Series készülékek. Ezek kommunikációs szoftvereket is tartalmaznak, mint a TD Snap, Communication-5, melyek rendelkeznek beépített hangszintetizátorokkal, így a nembeszélő személyek egyénre szerkesztett kommunikációs táblákkal képesek gondolataik, üzeneteik hangos megjelenítésére.

Tapasztalat és ajánlás veleszületett személyek esetében

Olyan gyermekek, akik súlyos mozgás-korlátozottsággal és koordinációs problémákkal élnek, azok esetében megoldás lehet a szemegér vezérléssel működtethető technológia bevezetése. Alapvetően két fontos funkcióra használható. Az egyik, a számítógép és egyéb okos eszköz alapfunkcióinak működtetéséhez, szerkesztés, böngészés, szórakozás, telefon stb. Ehhez azonban tisztába kell lenni alapvetően ezeknek a funkcióknak az elsajátításával és értelmezésével. Ebben az esetben az info- kommunikációs technológiák használatának alapkészségeit is fontos elsajátítani.

Olyan kommunikációjukban súlyosan akadályozott gyerekek, akik a hangzó beszéddel nem tudják kifejezni magukat, de mozgásukban is olyan súlyosan érintettek, hogy semmilyen más módon nem képesek a kommunikációs táblán elhelyezett üzenetek továbbadására csak a tekintetükkel. Az ő esetükben is ajánlott a fejlesztés korai szakaszában a tekintetválasztáson alapuló technikák megalapozását papír alapú képes kártyákkal, táblákkal mindennapi élethelyzetekben fejleszteni.

Fontos, hogy értsék az alapvető kommunikációs funkciókat (kérés, befejezés, választás, figyelemfelkeltés stb.), mielőtt komplexebb eszközöket kezdünk bevezetni nálunk. Nem is beszélve arról, hogy ezeknek a drága eszközöknek az állagmegóvását és a helyes kezelését is meg kell tanítani.

Bár manapság rendkívül jó pozícionáló eszközök, tartók, tokok találhatóak a piacon. A már említett kommunikációs applikációk közül a Tobii Dynavox által forgalmazott TD Snap és a Communication 5 működtethető szemegérrel. Ezek szerkesztése magyarul még nem érhető el, angolul és egyéb nyelveken szerkeszthető, de a Microsoft magyar szintetizátor hangja beállítható, így magyar kiejtéssel olvassa fel az üzeneteket. Ezek az applikációk képes és betű alapú üzenetek szerkesztésére és kiválasztására is alkalmasak.

A szemvezérléses technika elsajátításához és gyakoroltatásához több játék ingyenesen elérhető a neten. Ezekről bővebben a következő cikkünkben írunk majd.


Tapasztalat és ajánlás szerzett sérüléssel elő személyek esetében

Az ő esetükben egy olyan megoldás lehet a szemvezérléses technika, aminek segítségével a betegség előtt már meglévő készségszintű tudások, mint a számítógéphasználat, böngészés, info- kommunikációs technológiák használata (telefon, internethasználat, skype, online platformok) újra lehetségessé válik. Egy baleset, agyi sérülés, vagy progrediáló betegség esetén az érintettek leginkább az ideiglenesen vagy tartósan beszűkült környezettől, a kiszolgáltatottságtól szenvednek a leginkább.

Több ALS beteg beszámolt arról, hogy bár a saját testükbe vannak zárva, de óriási lehetőség, ami értelmet ad a napjaiknak, hogy önállóan képesek a kapcsolataik fenntartására, szörfölhetnek a neten, olvashatnak és kommunikálni tudnak a környezetükkel.

Mindkét célcsoport esetében elmondható, hogy az állapotok és a fejlesztés különböző szakaszaiban többféle módokkal is érdemes próbálkozni (egérkiváltó, speciális billentyűzet, kapcsolók, érintő fejű toll, fejpálca stb.).

Hogyan lehet hozzájutni?

Lehetőség van kipróbálásra és kölcsönzésre is a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. keretében működtetett AAK-eszközkölcsönzőknél. 
Bővebb információért keressék Tóth Mónika –AAK-szakembert az alábbi elérhetőségeken:
Tel.: 06207764189
e-mail: toth.monika@nszi.hu

A kölcsönözhető eszközök listája itt érhető el:
  https://www.efiportal.hu/a-projekt-szolgaltatasai/eszkoz-katalogus/

Megvásárlás esetében tájékozódni ezen az oldalon érdemes: https://us.tobiidynavox.com/
Konkrét vásárlás esetén keressék az alábbi elérhetőségeket:

https://www.aaksni.hu/

https://kapcsol-at.hu/

A posztot készítette: Miksztai-Réthey Brigitta és Tóth Mónika – AAK szakemberek

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kommunikációs programok mobileszközökre

 Szerencsére a kommunikációs alkalmazások köre egyre szélesebb. Különböző árkategóriában és minőségben találni már ilyen-olyan alkalmazásokat. A következő bejegyzésben megpróbálom kicsit összefoglalni, hogy nekem melyek a személyes kedvenceim, és miért. Vannak ingyenes és ingyenesen kipróbálható alkalmazások, még az iOS világában is. Ahogy beszélgettem a gyermekekkel és a szülőkkel, azt láttam, hogy a két legismertebb és Magyarországon legelterjedtebb alkalmazás a http://www.nikitalk.com/ és a http://pictoverb.com/ sok esetben jó megoldás, de sokak számára csupán kompromisszum, mert nem ismernek jobbat. Azt gondolom, nincs hibátlan alkalmazás, hiszen minden felhasználó más, és éppen ezért mindenkinek más lesz a legjobb. Nem is célom tehát megmondani, hogy melyik alkalmazás a legjobb, vagy a legrosszabb, viszont sok felesleges próbálkozástól, keresgéléstől, zsákutcától menekülhetünk meg, ha jól megválasztjuk, kinek milyen alkalmazást érdemes kipróbálnia és milyen nem. N

Első lépések a Vex Go készlettel

 Sok gyerek ösztönösen ráérez az építésre, próbálkozik amíg nem lesz valami érdekes, más gyerekek viszont nem akarnak hibázni, ezért inkább távol maradnak, kivonódnak, vagy nem vállalnak be próbálkozást, hanem inkább biztosra mennek.   A következőkben bemutatott építmények kitalálásában és elkészültében a képen létható kis barátnőm, Edina segített, aki nagyon örült annak is, hogy felkerül az internetre, mert azt reméli híres lesz. És természetesan a kis úrhajós is nagy segítségünkre volt az alkotás során. Edina és az Űrhajós Edina a készlet átnézegetése után előállt pár ötlettel, hogy milyen egyszerű használati tárgyakat készíthetünk, így szép kis készlete lett az Űrhajósnak. Létrák és súlyzók És egy kis edzés rögtön belefért az űrhajós kiképzésbe. Úgy gondolom mindenkinek jól jön néha egy kis társaság, ezért hát épíettem egy kis barátot az úrhajósnak. Egy kis úrkutya formájában. Az űrkutya és az úrhajós Ha bármit szeretnénk csinálni, akkor nem árt egy kis áramot szerezni, így következ

Vex go egyszerű motoros tárgyak és lények - ötletek

  Azt gondolom, a robotika és a játszva tanulás fontos eleme, hogy kiléphetünk a keretekből, amikor lépésről lépésre megmondják mit és hogyan csináljunk. Nem cél utasítások vakon végrehajtása, hanem teret engedünk a problémafelvetésnek a próbálkozásnak a kísérletezésnek, mert sok problémára nincs egy jó megoldás, hanem megoldások vannak, jobbak és rosszabbak és az oda vezető úton vicces kudarcok. A határozott elképzelésem egy motoros daru elkészítése volt. Persze a forgómotor és daru karjának a forgatása elgondolkoztatott. Mivel a házi mérnököm (értendő: férj) se volt tele remek ötletekkel, így jött a kísérletezés, próbálkozás. Eddig egészen gyorsan ment a dolog, és az ötlet is adott volt, hogy ennek fel kéne tekerednie valahová és máris megoldódna a probléma. Szóval kis kiegészítéssel jött a következő állapot, ami nem igazán állt meg a lábán, de azért legalább az elvárt hatást meghozta: Mivel a cél nem egy integető kar, hanem egy emelni tudó robotkar, ezért a mágneses kar beépítését v